Xavier Marcè, economista i ex-director de l’ICIC parla del Cinema Català

Xavier Marcé publica avui, 11 de març, un article en el diari Ara (aradebat), pàgina 22, on tracta de definir la relació entre el nostre cinema i el nostre públic.

Ja el 10 de desembre en el mateix diari demanava als Reis de la Cultura: “Voldria que el cinema català fos el cinema preferit dels meus fills, encara que algunes pel·lícules es parlin en castellà”.

En l’article del dia d’avui parla de que el cinema català s’ha entès moltes vegades com cinema d’autor i diu textualment: “Moltes d’aquestes pel·lícules tenen una catalanitat tècnica, més o menys retòrica al voltant dels recursos econòmics que la Generalitat i TV3 destinen al cinema i que complementen les ajudes estatals. Altres, sovint amb menys projecció comercial i mes properes al molt relatiu concepte de cinema d’autor han teixit els vímets del que anomenen “cinema català”.

Quant a la controvèrsia que ha sortit de l’excessiu numero de films catalans, i en general de pel·lícules espanyoles, aclareix que totes les cinematografies importants, inclòs Hollywood, fan nombroses pel·lícules i tant sols algunes son un èxit. Textualment diu: “La qualitat sempre és la conseqüència de la quantitat, cosa que no ha de pressuposat que aquesta hagi de ser dolenta. En aquest sentit Catalunya fa pel·lícules… De manera general el model normatiu vigent funciona d’esquena al públic, i és una prova de la baixa quota de mercat del nostre cinema”.

Respecte al boom del nostre cinema a les darreres setmanes, especialment pels èxits aconseguits als Goya considera injust que els mitjans parlin majoritàriament de l’èxit de PÀ NEGRE i oblidin altres èxits, fins i tot més multitudinaris, de produccions igualment catalanes: “Valorar especialment PÀ NEGRE és necessari perquè es tracta d’una pel·lícula de pressupost considerable que assumeix el risc d’una distribució majoritària en Català, però defugir que LOS OJOS DE JULIA es una pel·lícula igualment catalana, o mirar-s’ho de cua d’ull, és lamentable. Per molts PÀ NEGRE és una pel·lícula catalana i LOS OJOS DE JULIA una pel·lícula espanyola feta a Catalunya”.

Una part d’establishment Català ho veu així, ho escriu així, ho predica així i si escau ho legisla així. I d’aquesta manera és difícil alimentar l’autoestima d’un sector.

(si voleu llegir sencer l’article crec que val la pena)

J.A. Pérez Giner

Aquest “boig pel cinema” inclouria també moltes altres pel·lícules de gran èxit, de públic i de crítica , i destacaria com a exemples BICICLETA, CULLERA, POMA (VOC) del gènere documental  i BURIED, en versió original anglesa que ha triomfat a tots els mercats.

Print Friendly, PDF & Email

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*